Oppitunti 8: Lunastus

90. Mitä tarkoitetaan lunastuksella?

Lunastuksella tarkoitetaan, että Jeesus Kristus, koko ihmiskunnan Lunastajana, tarjosi kärsimyksensä ja kuolemansa Jumalalle soveliaana uhrina hyvityksenä ihmisten synneistä ja ansaitsi heille jälleen oikeuden olla Jumalan lapsia ja taivaan perillisiä.

91. Mitkä olivat Kristuksen pääkärsimykset?

Kristuksen pääkärsimykset olivat sielun katkera tuska, verinen hiki, julma ruoskiminen, piikkikruunulla kruunaaminen, ristiinnaulitseminen ja kuoleminen ristillä.

 • koska Jeesus oli Jumala, hänen pieninkin kärsimyksensä olisi riittänyt lunastamaan meidät. Hän kärsi niin suuresti todistaakseen suuren rakkautensa meitä kohtaan.

92. Koska Kristus kuoli?

Kristus kuoli pitkäperjantaina.

93. Missä Kristus kuoli?

Kristus kuoli Golgatalla, Jerusalemin kaupungin ulkopuolisessa paikassa.

94. Mitä opimme Kristuksen kärsimyksestä ja kuolemasta?

Kristuksen kärsimyksestä ja kuolemasta opimme Jumalan rakkauden ihmistä kohtaan sekä synnin pahuuden.

 • opimme myös, että meidän tulisi vastata Jumalan suureen rakkauteen ja ottaa vapaaehtoisesti ristimme ja seurata häntä

Joh. 3:16:

”Niin paljon on Jumala maailmaa rakastanut, että antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän”

95. Mitä tarkoitamme sanoessamme Apostolisessa uskontunnustuksessa, että Kristus astui alas tuonelaan?

Kun sanomme, että Kristus astui alas tuonelaan, tarkoitamme, että Kristuksen kuoltua hänen sielunsa laskeutui paikkaan tai tilaan, jota kutsutaan limboksi, ja jossa vanhurskaiden sielut odottivat häntä.

96. Miksi Kristus laskeutui tuonelaan [limboon]?

Kristus laskeutui tuonelaan julistaakseen siellä odottaville sieluille hyvän uutisen siitä, että hän on jälleen avannut taivaan ihmiskunnalle.

97. Missä Kristuksen ruumis oli hänen sielunsa ollessa tuonelassa?

Kristuksen sielun ollessa tuonelassa hänen ruumiinsa oli pyhässä haudassa.

98. Koska Kristus nousi kuolleista?

Kristus nousi kuolleista kunniakkaana ja kuolemattomana pääsiäissunnuntaina, kolmantena päivänä kuolemansa jälkeen.

 • lisätietoa: pitkäperjantai, hiljainen lauantai ja pääsiäissunnuntai ovat ”pääsiäisen kolme pyhää päivää”. Paastonaika päättyy pääsiäisyön messuun (vigiliaan), josta alkaa pääsiäisaika.

99. Miksi Kristus nousi kuolleista?

Kristus nousi kuolleista osoittaakseen, että hän on tosi Jumala ja opettaakseen meille, että mekin nousemme kerran kuolleista.

100. Nousevatko kaikki ihmiset kuolleista?

Kaikki ihmiset nousevat kuolleista, mutta vain ne, jotka ovat olleet uskollisia Kristukselle, tulevat jakamaan hänen kunniansa.

101. Koska Kristus nousi taivaaseen?

Kristus nousi taivaaseen ruumineen ja sieluineen taivaaseen astumisen päivänä (helatorstaina), neljäkymmentäpäivää ylösnousemuksensa jälkeen.

102. Miksi Kristus pysyi maan päällä neljäkymmentä päivää ylösnousemuksensa jälkeen?

Kristus pysyi maan päällä neljäkymmentä päivää ylösnousemuksensa jälkeen todistaakseen, että oli todella noussut kuolleista sekä viedäkseen päätökseen opetuslastensa opettamisen.

 • Apostoleilleen ”hän myös kärsimisensä jälkeen monin kiistämättömien todistein osoitti elävänsä, ilmestyen heille neljänkymmenen päivän aikana ja puhuen Jumalan valtakunnasta” (Apt. 1:3)

103. Mitä tarkoitamme kun sanomme, että Kristus istuu Jumalan, Isän, Kaikkivaltiaan, oikealla puolella?

Kun sanomme, että Kristus istuu Jumalan, Isän, Kaikkivaltiaan, oikealla puolella, tarkoitamme, että Jumalana Herramme on Isän, Kaikkivaltiaan, vertainen, ja että ihmisenä hän enemmän kuin kukaan pyhä on osallinen Isänsä kunniasta ja hallitsee kuninkaana ikuisesti kaikkea luotua.

104. Mitä tarkoitamme kun sanomme, että Kristus on sieltä tuleva tuomitsemaan eläviä ja kuolleita?

Kun sanomme, että Kristus on sieltä tuleva tuomitsemaan eläviä ja kuolleita, tarkoitamme, että viimeisenä päivänä Herramme tulee lausumaan ikuisen palkkion tai ikuisen rangaistuksen jokaiselle ihmiselle.

 • Jeesus kuoli kaikkien ihmisten puolesta ja Jumala tahtoo kaikkien pelastuvan. Kuitenkin vain ne, joille Kristuksen kärsimyksen ansiot sovelletaan, hyötyvät Kristuksen kuolemasta.


KYSYMYKSIÄ:

Oikein / väärin:

 1. Jeesuksen pieninkin kärsimys olisi riittänyt lunastamaan maailman.
 2. Kaikki ihmiset nousevat aikojen lopussa kuolleista.

Vastaa omin sanoin:

 1. Mikaelin kodin seinällä on krusifiksi. Mistä se muistuttaa?
 2. Miksi Kristus nousi kuolleista?
 3. Sofia opiskelee elämänkatsomustietoa. Hän mukaansa Jeesuksen ylösnousemus on hurskas satu. Miten vastaisit hänelle? Osoittiko Jeesus opetuslapsilleen jotenkin, että hän on noussut kuolleista?
 4. Mitkä ovat pääsiäisen kolme pyhää päivää?

Tiesitkö? Jokaisessa kirkossa on kuvia, joissa kuvataan Jeesuksen kärsimystie. Näihin kuviin liittyvää hartautta kutsutaan ristintien hartaudeksi. Ristintien hartautta vietetään erityisesti paastonaikana.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close