1. tarkennus: Jumalan olemassaolo täytyy myös uskoa

Tekstiin on tehty seuraava muutos

Vanhassa tekstissä sanottiin: Tuomas Akvinolaisen mukaan Jumalan olemassaolo ei ole varsinainen uskon asia.

Uudessa tekstissä tämä lause on poistettu.

Syy: Vanhasta tekstistä saattoi välittyä ajatus, että Jumalan olemassaoloa ei tarvitse uskoa, koska sen voi tietää. Mutta Jumalan olemassaolo tulee myös uskoa. Esim:

  • uskontunnustus: ”Uskon Jumalaan…”
  • Heprealaiskirje: ”Ilman uskoa on mahdotonta olla otollinen: sillä sen, joka Jumalan luo tulee, täytyy uskoa, että Jumala on ja että hän palkitsee ne, jotka häntä etsivät” (Hepr. 11:6)

Sillä jos puhutaan pelastuksesta (vanhurskautumisesta), pelkkä tieto Jumalan olemassaolosta luonnon perusteella ei riitä pelastukseen.


Selitys: On totta, että uskon ja tietämisen välinen jännite esiintyy pyhän Tuomaksen tekstissä. Mutta Akvinolaisen mukaan samalla ihmisellä voi olla samaan aikaan sekä

  1. luonnollinen tieto Jumalan olemassaolosta ”luonnollisen maailman alkuunpanijana” luonnollisen järkensä avulla, että
  2. yliluonnollinen usko Jumalan olemassaoloon ”yliluonnollisen järjestyksen alkuunpanijana” yliluonnollisen uskonsa kautta.

Yliluonnollinen usko kattaa asioita, joita ei voi luonnollisella järjellä tietää. Niinpä jakson alkuperäinen lause ei ehkä tehnyt täyttä oikeutta Akvinolaiselle.


Yhteenveto: Ei tarvitse ajatella olevan ristiriitaa sen välillä, että sama asia sekä tiedetään ja uskotaan. Yksi ja sama Jumala on sekä yksi (mikä voidaan tietää pelkällä järjellä) että Kolmiyhteinen (mikä voidaan tietää uskon kautta); usko kohdistuessaan Jumalaan kattaa molemmat. Jumalan olemassaolo on myös uskontotuus. On välttämätöntä myös uskoa siihen.

Lähteet:

Ludwig Ott: Fundamentals of Catholic Dogma, 17; → S.Th. 2 I 11 1,5.

Pelkkä tieto Jumalan olemassaolosta luonnon perusteella ei riitä vanhurskautumiseen (Paavi Innocentius XI; kts. Pohle-Preuss Manual of Dogmatic Theology, I, 1, s.41)

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close